Hovedoppgaven Modul 4

Bildet er tatt av Antonio López fra Pixabay

I denne oppgava skal vi jobbe med kunst, kultur og kreativitet, som er det 3 av 7 fagområder i Rammeplanen for barnehager i Norge (Kunnskapsdepartementer 2017). Det er hyggelig å se at kunst, kultur og kreativitet er satt opp som 3. fagområdet. Om det er satt opp etter hva som er ansett som viktigst eller tilfeldig vites ikke, men vi kan jo anta at ved å sette det høyt oppe så viser det hvor stor plass det er ment å ha i de norske barnehagene. Ikke som Ken Robinson (2006) snakker om i sin Ted Talk, om at i skolen så blir dette fagområdet vurdert langt nede og ødelegger kreativiteten til barn og unge. Som han snakker om i sin Ted Talk så er dette fagområdet viktig å gi barna tilgang til for å utvikle individeten og kreativiteten.

 

Aktivitetsplan

Hva?

(Hva skal skje?)

Hvordan?

(Metode)

Hvorfor?

(Begrunnelse)

Hjelpemidler?

(Utstyr)

Evaluering
Se på kunst malerier

 

Vi projiserer bilder av kunstmalerier med projektor på lerretet Bildene blir store og alle barna kan se, istedenfor å se i ei bok eller en utskrift. Projektor, lerret/vegg og datamaskin/iPad
Samtale om kunstmaleriene

 

Vi samtaler med barna om hva vi ser på bildene. Om hva folkene på bildene tenker og føler for slags sinnsstemning

 

For at barna skal få kjenne på følelsene til folkene i bildet, stemningen i bildet. Projektor, lerret/vegg og datamaskin/iPad
Barna velger sammen et bilde som de bruker til inspirasjon for å tegne/male et bilde selv Sammen velger vi ut et bilde som blir vist på lerret med projektor. Barna bruker bilde som inspirasjon og lager sin versjon av bildet. Så barna kan bli kjent med bildet og detaljene, stemningen i bildet på en annen måte. Jobbe litt mer med bildet. Projektor, lerret/vegg og datamaskin/iPad
Velge ut noen bilder og lage en montasje i appen Chatterpix

 

Vi velger et bilde, gjerne av en person, og laster opp dette i Chatterpix.

Så kan vi ta opp hva som ble sagt om stemningen/følelsen i bildet. Det kan gjerne være et barn som snakker. Så viser vi det med prosjektoren på lerretet etterpå

For at barna skal kunne vise for hverandre hva de tenker om bildet. Kan være tryggere for de usikre å gjøre det slik.

For å lære seg å jobbe med digitale verktøy

Projektor, lerret/vegg og datamaskin/iPad /smart telefon

Aktivitetsplan trykk lenke for et bedre bilde av aktivitetsplanen.

Refleksjon

Til dette arbeidet valgte vi oss førskolegruppa, siden de er 6 stykker og kan være med og gjøre flere ting selv. De trenger at vi er der og støtter, men klarer mye mer enn barna i de yngre aldersgruppene (Dardanau m.fl. 2021). Videre velger pedagogen ut noen forskjellige bilder som denne vil presentere for barna. Vi valgte ut bilder med litt forskjellige motiver. Noen bilder var naturbilder og andre var av folk. Noen av bildene var gamle, som Tiedeman og Gude sitt «Brudeferd i Hardanger», og andre var mer moderne som Pushwagner sitt «Sett Match». Ved å bruke projektoren og vise fram det store bildet på lerretet kunne barna komme nærmere bildet for å få med seg flere detaljer. Vi lot barna komme helt fram til lerretet så de kunne studere bildene så nærme de ville. Noen av dem sa at de følte at de nesten var i bildet. Dette er noe vi ikke kunne gjøre uten å bruke digitale hjelpemidler. Da vi forsøkte uten digitale hjelpemidler, måtte vi bruke ei kunstbok så barna kunne se i den. Det ble trangt om plassen og flere av barna «gav» litt opp. Da vi prøvde å ha opp bare to og to ble neste gruppe utålmodige. De hørte kommentarene til de som fikk se og ville være med. Vi fikk flere kommentarer om bildet og følelsene/sinnsstemningene i bildet da alle kunne være med å snakke om bildet samtidig. Som Engenes og Waterhouse snakker om i «Deltakelse i valsetakt med digitale mellomspill i Jæger m.fl. 2019, så er det viktig for barna å gjøre og oppleve det kunstneriske sammen. Da barna skulle lage egne bilder så vi også forskjell på de bildene som ble laget fra bok og de som ble laget fra de projiserte bildene. Detaljnivået var større når barna kunne se på det store bildet mens de arbeidet med sitt eget. Da vi jobbet med digitale verktøy, kunne vi også bruke Chatterpix. Dette tillot at barna kunne være med og sette ord på bildene på en morsom måte. De syntes det var veldig stas og vise det til de andre barna. Da jeg ikke ikke har mulighet til å vise barna sitt verk, laget jeg min egen der jeg har brukt det barna har sagt ordrett slik de sa det: Klikk her for å se. Jeg tror barna fikk jobbet med bildene på en mye bedre måte når vi turte å ta i bruk digitale verktøy inn i arbeidet.

 

Referanser

Dardanou, Maria, Dybdal Simensen, Elin, og Solberg Mossin, Maria (2021). Barnehagens digitale arenaer. Universitetsforlag.

Jæger, H., Sanvik, M. & Waterhouse, A.-H. L. (Red.). (2019). Digitale barnehagepraksiser.

Kunnskapsdepartementet (2017). Rammeplan for barnehagen: Forskrift om rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver. Udir.

Robinson, Ken (2006). Do school kill creativity? https://www.ted.com/talks/sir_ken_robinson_do_schools_kill_creativity/transcript?language=nb#t-34287

Hovedoppgaven Modul 3

Kropp, bevegelse og helse er et fagområde i Rammeplanen for barnehager (Kunnskapsdepartementet, 2017). Dette er ting som naturlig hører sammen, men når folk snakker om det er det ikke for alle forbundet med jobbing med digitale verktøy (Bølgan 2018). Dette er i forandring. Stadig flere barnehager tar med jobbing med digitale verktøy ut fra barnehagen og ut. Dette kan være GPS gjemsel, (et barn gjemmer seg, den voksne markerer gjemmestedet med GPS’en og går tilbake til barnet som skal lete. Dette barnet vil da gå etter GPS’en for å finne barnet som har gjemt seg. Det blir nesten som Geocaching), Geocaching (her må du laste ned appen på telefonen og bruke telefonens GPS for å finne det andre har gjemt) og tegning på et kart med GPS tracker (slik som ble gjort i Kongen befaler på TvNorge). Dette er bare noen av tingene som kan gjøres med digitale verktøy ute i barnehagen. Felles for alle disse eksemplene er at barna må bevege seg for at det skal bli noen resultater. Samt at det er fine aktiviteter for å aktivisere barna på turen, om været for eksempel ikke er helt topp (Darre 2013).

I dette eksempelet ønsker vi å tegne på et kart med GPS. Det vi må gjøre er å laste ned en app til smart telefonen vår, som lar oss gjøre dette. Det finnes mange slike apper, men vi har valgt å bruke appen Topo GPS. Etter at den er lastet ned så kan vi ta med barna å gå på tur og lage tegning. Vi kan først bare gå en tur og se hva som blir tegnet, for å få en følelse med det. Senere kan vi bli enige om hva vi ønsker å forsøke å tegne. Her kan man også trekke inn fagområdet antall, rom og form, og få barna til å lage bestemte geometriske figurer. Fagområdet om nærmiljø og samfunn kan også trekkes inn, da det kan være lettere for barna å planlegge ruta de trenger å gå for å lage ønsket figur om de kjenner nærmiljøet rundt seg. Bildet man tegnet av turen kan kombineres sammen med bilder som barna kan ta på turen og settes inn i ei bok man kan lage på Book Creator. Barna lærer seg å bli produsenter og ikke konsumenter av digitalt innhold (Waterhouse, 2019). Senere kan barna bla tilbake og vise de andre barna hvor de har gått, og hva de så på turen. Dette kan vises for de andre barna med hjelp av en projektor, så alle kan se.

 

Aktivitetsplan

Hva?

(Hva skal skje?)

Hvordan?

(Metode)

Hvorfor?

(Begrunnelse)

Hjelpemidler?

(Utstyr)

Evaluering
Tegne med GPS. Gå på tur og bruke GPS og app på telefornen for å tegne av ruta. For å vise barna en annen måte å bruke digitalt utstyr. Smart telefon og appen Topo GPS. Barna syntes det var moro. Likte å se hva vi hadde tegna når vi kom hjem fra turen.
Tegne geometriske figurer med GPS. Barna skal forsøke å finne stier/veger som kan gjøre at vi tegner inn en bestemt figur med GPS på telefonen. For å kunne ta i bruk kunnskapen vi har tilegnet oss og videreutvikle aktiviteten. Smart telefon og appen Topo GPS. Lokalkunnskap om området der vi skal gå. Noe frustrasjon når vi trodde vi hadde vært flinke og tegna firkant på tur 3. Men veldig stolte av trekanten på tur 4.
Lage billedbok fra turen med Book Creator Bruke bildene vi tegnet med GPS og bilder som barna tok på turen. For å kunne jobbe helhetlig med aktiviteten, og gi barna mulighet til å fortsette å jobbe med turen når de kommer tilbake i barnehagen Book Creator og bildene som ble tatt på turen, samt tracking bilde av turen. Det var stas for barna å få vise fram turen for de andre barna.

 

Refleksjon

Vi gjorde 4 forskjellige turer der vi tegnet med GPS på avdelingstelefonen. Bildene av turene er under her.

Tur 1
Tur 2

 

 

 

 

Tur 4
Tur 3

 

 

 

 

 

På tur 1 ville vi bare gå en tur for å prøve utstyret, barna sa vi hadde gått en slange. Tur 2 ville vi gå en av våre lengere turer for å se om vi kunne få en figur ut av det. Det kom mange morsomme forslag, men vi ble enige om at det nærmeste kanskje var en trekant, med hale. På tur 3 skulle vi forsøke å lage en firkant, men vi ble ikke helt fornøyd. Da kom noen på et område med en sti mellom to grusveger, og vi ble enige om at der skulle det være mulig å lage en trekant, så det ble tur 4. Vi ser i ettertid at det kunne vært en ide og latt et barn gå med GoPro kameraet vi har i en brystsele. Da kunne vi ha fått filmet og dokumentert de fine samtalene barna hadde i diskusjonen om hvordan vi skulle få tegnet en firkant og trekant. Og i dette tilfellet snakket vi alle sammen og de voksne var der, så det ville ikke blitt en spionsamtale der barna snakker sammen og vi hører samtalen senere på videoen, noe man selvfølgelig skal passe seg veldig for (Hov og Neegaard, 2019).

Ved å gå og tegne med GPS, får barna en annen arbeidsmåte for å bli kjent med geometriske former, noe vi har jobbet mye med. De kommer seg ut og er i bevegelse på tur, noe de liker. Men ved å kombinere dette gir vi turen en ny dimensjon. Barna er med på å lage noe sammen, ved å gå på tur. Det motiverer dem til å gå, for jo mer de går jo bedre blir bilde. De syntes det var veldig stas å skrive ut bilde og henge det opp så de andre barna og foreldrene kunne få se det, samt å få vise det i Book Creator.

 

Referanser

Bølgan, N.B. (2018) Digital praksis i barnehagen. Nysgjerrig, eksperimentell og skapende. Fagbokforlaget. (Kap. 11 s. 109-113, Kropp, bevegelse og helse).

Darre, C. F. (2013) Kreativ bruk av digitela verktøy. Kommuneforlaget.

Waterhouse, Ann-Hege Lorvik (2019) Kneippbrød og piksler – med bildeboka ut i rommet gjennom visuelle og romlige transformasjoner. I Jæger, H., Sandvik, M. & Waterhouse A-H. L. (Red.), Digitale barnehagepraksiser. Teknologi, medier og muligheter, kap. 5 (s. 92-114.   Cappelen Damm Akademisk.

Hov, Asbjørn Magnar og Neegaard, Henrik (2019) Go PRO actionkamera som dokumentasjonsverktøy i barnehagen. I Jæger, H., Sandvik, M. & Waterhouse A-H. L. (Red.), Digitale barnehagepraksiser. Teknologi, medier og muligheter, kap. 10 (s. 200-210).   Cappelen Damm Akademisk.

Kunnskapsdepartementet. (2017). Rammeplan for barnehagen: Forskrift om rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver. Udir.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.